Witajcie!
Kiedy kilka dni temu naszła mnie ochote na kawę smakową, obejrzałam kilka filmików, trochę poczytałam i postanowiłam, że zrobię domową wersję słynnej kawy ze Starbucks i to była świetna decyzja :) Kawa wyszła przepyszna, a was zapraszam na przepis na syrop do dyniowego latte! :)
1/3 kubka dyniowego pure- może być, tak jak moje, z puszki, lub zrobione w domu- ja jestem na to zbyt leniwa ;)
1 kubek cukru.
1 1/4 kubka wody.
1 łyżeczka cynamonu.
1/4 łyżeczki imbiru.
Kilka całych goździków lub 1/4 łyżeczki mielonych.
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (ja dodałam mniej, bo za nią nie przepadam)
Całość mieszamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10-15 minut- tak aby uzyskać w miarę gęstą konsystencję i aby cukier dokładnie się rozpuścił :)
Warto przelać syrop do szklanego naczynia- najlepiej się go w takim przechowuje i po przestygnięciu wstawić do lodówki :)
Ja na kubek kawy dodaję 2 łyżki syropu i jest idealnie- wyraźnie czuć przyprawy, ale przebija się także smak dyni, jest też idealnie słodkie :)
A Wy lubicie Pumpkin Spice Latte?
Jakie są Wasze ulubione kawy?
Całuję, eM!
nigdy czegoś takiego nie piłam. Nie za bardzo przepadam za dynią więc nie wiem czy ten smak by mi odpowiadał.
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
Tutaj bardziej czuć przyprawy niż dynię, według mnie syrop z kawą smakuje bardzo dobrze :) no ale to zależy od tego kto co lubi ;)
UsuńMmm pyszności!:)
OdpowiedzUsuńKlikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna :))
ja też robiłam domową i jest mega :) zdecydowanie wolę taką wersję, bo nie jest tak słodka :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze jest to, że do syropu tak naprawdę można dodać tyle cukru lub przypraw na ile mamy ochotę :)
Usuń