wtorek, 3 listopada 2015

Pumpkin Spice Latte!

Witajcie!

   Wszędzie panuje szał na Pumpkin Spice Latte ze Starbucksa, mnie jakoś nigdy ta kawa nie kusiła, ale w tym roku postanowiłam wreszcie tego cuda spróbować i... bardzo się zawiodłam. Smakuje jak zwyczajna kawa, ja ledwo co wyczułam w niej jakiekolwiek przyprawy, nie było wielkiego WOW po pierwszym łyku, wręcz przeciwnie, byłam trochę rozczarowana, zwłaszcza, że kawy maja tam kosmiczne ceny a według mnie wcale nie są jakieś wyjątkowe.
   Kiedy kilka dni temu naszła mnie ochote na kawę smakową, obejrzałam kilka filmików, trochę poczytałam i postanowiłam, że zrobię domową wersję słynnej kawy ze Starbucks i to była świetna decyzja :) Kawa wyszła przepyszna, a was zapraszam na przepis na syrop do dyniowego latte! :)


1/3 kubka dyniowego pure- może być, tak jak moje, z puszki, lub zrobione w domu- ja jestem na to zbyt leniwa ;)

1 kubek cukru.

1 1/4 kubka wody.

 1 łyżeczka cynamonu.

 1/4 łyżeczki imbiru.

 Kilka całych goździków lub 1/4 łyżeczki mielonych.

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (ja dodałam mniej, bo za nią nie przepadam)

Całość mieszamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10-15 minut- tak aby uzyskać w miarę gęstą konsystencję i aby cukier dokładnie się rozpuścił :)

Warto przelać syrop do szklanego naczynia- najlepiej się go w takim przechowuje i po przestygnięciu wstawić do lodówki :)


Ja na kubek kawy dodaję 2 łyżki syropu i jest idealnie- wyraźnie czuć przyprawy, ale przebija się także smak dyni, jest też idealnie słodkie :)


A Wy lubicie Pumpkin Spice Latte?
Jakie są Wasze ulubione kawy?


Całuję, eM!


5 komentarzy:

  1. nigdy czegoś takiego nie piłam. Nie za bardzo przepadam za dynią więc nie wiem czy ten smak by mi odpowiadał.
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj bardziej czuć przyprawy niż dynię, według mnie syrop z kawą smakuje bardzo dobrze :) no ale to zależy od tego kto co lubi ;)

      Usuń
  2. Mmm pyszności!:)
    Klikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna :))

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też robiłam domową i jest mega :) zdecydowanie wolę taką wersję, bo nie jest tak słodka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze jest to, że do syropu tak naprawdę można dodać tyle cukru lub przypraw na ile mamy ochotę :)

      Usuń